Raspberry Pi ile gelen NOOBS yüklü SD Kart içerisine OS (işletim sistemleri) nasıl kurulur ?

Merhabalar,
Bu yazımda Raspberry Pi ile opsiyonel olarak satın alınabilen NOOBS yüklü SD kart'ın kurulum aşamalarından bahsedeceğim.
Öncelikle eğer Rpi'nizi NOOBS* yüklü SD kart ile aldıysanız (*farklı işletim sistemlerini otomatik yükleyebileceğiniz hazır bir arayüz) yükleme konusunda çokta bir sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum, çünkü herkesin farklı OS ları kolaylıkla yükleyebilmesi için tasarlanmış basit bir arayüz programı.

Şunuda hatırlatayım, eğer bu hazır SD kart'ı satın almadıysanız, NOOBS'u istediğiniz zaman kendi sitesinden indirip SD kartınıza yükleyebilirsiniz.
http://www.raspberrypi.org/downloads/
Kendi SD kartınıza nasıl istediğiniz OS'u kuracağınızı bir sonraki yazımda anlatacağım.

Eğer Rpi'yi ilk defa çalıştıracaksınız, mutlaka LAN kablonuzun takılı olduğundan ve gerekli tüm USB donanımların bağlı olduğundan emin olarak cihazı başlatın.
Karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.

Bu ekrandan halihazırda gelen OS'lar yanında disk ikonu ile gözükecek, eğer LAN kablosu bağladıysanız; internet üzerinden yüklenebilecek OS'lar da LAN girişi ikonu çıkacaktır.
Burada unutulmaması gereken tek bir OS kurmak yerine, gördüğünüz listedeki OS'ların tamamını (SD kartınızın boyutu izin verdiği ölçüde) yükleyebilirsiniz. Lakin bu özellik hepsini aynı anda denemek isteyenler için bir fırsat olacaktır.
Ekranın en altında ise kullanmak istediğiniz dil ve klavye düzeni gözükecektir. Klavye düzeni olarak, eğer Türkiye'deyseniz tavsiyemiz trq seçeneğini seçmeniz olacaktır.
Tüm seçimleri yaptıktan sonra Install'u seçtiğinizde işletim sisteminiz/sistemleriniz kurulmaya başlayacaktır. Süre olarak diskte hazır gelen OS'lar oldukça çabuk kurulmakta ancak internet üzerinden indirilerek kurulacak OS'lar bağlantınızın hızına göre kurulacak ve cihaz kendini tekrardan başlatacaktır.
Daha sonra karşınıza Rpi'nizi hangi işletim sistemi ile başlatmak istediğinizi soran bir ekran gelecektir.
Buradan gerekli seçimi yaparak devam ediyoruz ve artık ilk OS kurulum işleminizi gerçekleştirdiniz.
Gelecek yazılarımda sizlere farklı işletim sistemlerini SD kart'a nasıl atacağınızı ve Rpi içerisindeki yükleme aşamalarını anlatacağım.
Görüşmek üzere.

0 yorum:

Your left Slidebar content. -->