Plex 1. Yazı

Merhabalar,

Burada ilk nasıl başlayacağımı kestiremesem de ben Eren. Kişisel merakımız sonucu edindiğimiz birer adet RaspberryPi model B+ (RPi olarak bahsedeceğim) ile başlayan yolculuğumuzda dostum Can ile birlikte deneyimlerimizi ve edindiğimiz bilgileri paylaşmak amacı ile bu bloğu oluşturduk. Aradıklarımızı ve karşılaştığımız sonuçları, Türkçe olarak sizlerle paylaşıp, merak eden ya da diğer ilgilenen arkadaşlara bilgilerimizi aktarmayı ve bilene bilmeyene ufak da olsa bir katkımız olmasını amaçlıyoruz.

Bu ilk yazımda, çeşitli sistemler denememden sonra salonumdaki televizyon için, RPi'ye kurduğum Plex adındaki medya arayüzünden bahsetmek istiyorum.

Plex, OpenELEC adlı linux tabanlı media sistemi üzerine kurulu bir medya arayüzüdür. Kurulum, eğer linux tabanlı işletim sistemlerine biraz aşina iseniz oldukça basittir ve kurulum üzerine ayarlamalarda, son kullanıcı arayüzü sizi oldukça rahat birşekilde yönlendirmektedir.

Plex ile, http://plex.tv adresinden, bilgisayarınıza indirebileceğiniz bir arayüz ile, bilgisayarınız ile, evinizdeki yerel ağ üzerinden bağlantı kurar ve bilgisayarınıza indirdiğiniz arayüz ile indirdiğiniz dosyaları ve/veya paylaştığınız klasörleri, RPi üzerine kurulu olan Plex'te görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda Android/IOS/Microsoft bazlı mobil cihazınıza indirdiğiniz Plex uygulaması sayesinde de gene yerel ağ üzerinden, cihazınızı kontrol edebilir, film oynatabilir ve alt yazı ayarlarını yapabilirsiniz.

Plex, USB klavye desteklemektedir lakin fare çalışmamaktadır. Bendeki klavye, Logitech'in kablosuz klavye+fare sidir. Telefondan, uygulaması sayesinde kontrolü oldukça başarılı ve kendi sistemi de gayet güzeldir. Pratik ve oldukça performanslı bir arayüzü bulunmakta, aynı zamanda youtube gibi canlı kanalları da indirip, ilgili uygulamalardan internet üzerinden dilediğinizi izleyebilirsiniz. Diğer birtakım medya aygıtlarında olan, filmlerdeki altyazının aynı isimde olması gereği yoktur. Herhangi bir isimdeki altyazı dosyası, filminizin klasöründe ise hemen ekleniyor.

Negatif yönleri ise, filmlerde altyazı desteği başarılı olmasına rağmen, altyazı dosyalarınızı bir text editor (notepad vb.) aracılığıyla  UTF-8 formatında tekrar kaydetmezseniz Türkçe karekterlerde sıkıntı yaşanıyor. Bir de eğer film izlerken ev içi ağda anlık kopmalar oluyor ise, direk filmi kapatıyor ve arayüzü birkaç saniye kendine gelmesi için bekleyip öyle devam edebiliyorsunuz ama kaldığı yeri, reboot etmeniz gerekse dahi unutmuyor. Mevcut eklentiler ise biraz kısıtlı ama eğer repository eklerseniz birçok uygulamaya sahip olabilirsiniz ki bu, aslına bakarsanız biraz uğraşla negatif bir durumdan ziyade pozitif bir durum olmakta.

Şimdilik Plex ile anlatacağım şeyler bu kadar, sağlıcakla kalın.



0 yorum:

Your left Slidebar content. -->